Retro deluxe
RETRO UR FRA PANERAI
Et andet design fra en svunden tid er armbåndsure fra Panerai. Som for eksempel det moderne Panerai Radiomir California. Selve designet stammer helt tilbage fra Italiens fascistiske fortid, hvor Panerai skabte et dykkerur med selvlysende tal til den italienske flåde.
Flådens historiske arkiver viser, at Giuseppe Panerai i 1935 bestilte nogle grundigt forarbejdede prototyper til at udføre tekniske test: Det bedste resultat viste sig at være et ur med referencen 2533 skabt på basis af Rolex-Geneva og modificeret af Panerai selv.
En række designelementer går igen fra de originale dykkerure, der blev leveret til den italienske flåde som for eksempel den såkaldte Californian Dial. Her er urskivens timetal markeret med både arabiske og romerske tal. Timeangivelserne 3, 6 og 9 er erstattet af en bindestreg, mens en trekant markerer klokkeslættet 12.
Uret blev relanceret i 2006 og blev straks en legende blandt ur-entusiaster. Måske derfor ligger prisen for et brugt ur omkring de 80.000 kr.
MORGAN-SPORTSBIL
Karrosseriets svungne linjer har betaget bilister i mere end 100 år. Håndbygget af dygtige snedkere, pladesmede og mekanikere i den lille by Malvern i grevskabet Worcestershire. En helt usædvanlig smuk sportsbil, der både har kørt baneræs og været det foretrukne køretøj for sporty unge gentlemen. Det hele startede, da Henry Frederick Stanley Morgan i 1904 forlod sit job hos Great Wester Railway og kastede sig over dét, som han så som fremtidens transportmiddel: biler med forbrændingsmotorer.
Først konstruerede han sin egen bil, men i 1911 kom den første Morgan-bil på markedet. En trehjulet tosædet bil med en motor, der ydede hele syv hestekræfter. Den trehjulede konstruktion blev valgt for at komme uden om den britiske skattelovgivning. Med tre hjul blev den nemlig betragtet som en afgiftsfri motorcykel.
De trehjulede forblev i produktion helt frem til midten af 1930’erne, hvor Morgan skabte en af de mest ikoniske sportsvogne i historien: Morgan 4/4. Motorkraften blev øget til hele 34 hk.
Designet er gennem årene naturligvis justeret – og den teknologiske udvikling er også fulgt med tiden. Omend Morgansportsvogne den dag i dag stadig bygges op omkring en ramme af asketræ.
I 2019 blev en ny version præsenteret på bilmessen i Geneve. Morgan Plus Six er navnet på en moderne retro sportsvogn, der i dag er udstyret med en BMW B48 turboladet motor med seks cylindre, der yder 335 hk. Men asketræsstellet er fortsat et af de elementer, der skiller den ud fra mængden.
MANCHETKNAPPER ER REN RETRO
Hvis der er en del af den maskuline påklædning, som i dag virker helt og aldeles unyttig, ja, så må det være manchetknapperne. De er per definition ren retro. Men der var engang, hvor de var mere nødvendige, hvis man til de store fester skulle være ordentlig påklædt i kjole og hvidt. Det var også et tegn på ordentlighed og velklædthed for kontorets helte.
Faktisk har de været på banen siden 1600-tallet, men blev først for alvor populære i slutningen af 1800-tallet. Ofte fremstillet i ædle metaller som sølv og guld. Og blandt de allerrigeste udsmykket med ædelstene. Det er dog et forholdsvis simpelt udstyr beregnet til at lukke skjorteærmets manchetter. I dag fås de i ganske enkle designs til overkommelige priser.
Men uanset om man vælger et designerbrand til flere tusinde kroner eller et billigt mærke i stål, er det med til at løfte helhedsindtrykket og signalere ‘selvbevidst mand’.
ENGELSK HERREGÅRDSJAGT
Nogle elementer skal bare være i orden, når man som jæger bevæger sig rundt i landskabet på jagt efter vildænder eller hjorte. Man skal kunne holde sig varm og tør. Og så må ens outfit rigtig gerne falde i ét med landskabet.
I dag er det nærmest comme il faut at iføre sig et velforet sæt med camouflage, som også er helt vandtæt. Men der er en anden og mere klassisk løsning, nemlig et elegant, praktisk og behageligt tweedsæt.
Det er – eventuelt i kombination med en næsten lige så klassisk oilskins-jakke – næsten et must til en engelsk herregårdsjagt. Selvom det tidligere blev anset for at være en noget uformel udendørs beklædning, har det gået sin sejrsgang verden over. Og med tiden har det også fået lidt mere stil. I hvert fald i det britiske overhus, hvor de adelige medlemmer ofte klæder sig i tweed-jakkesæt. Gerne vævet i bestemte mønstre, der går i arv i de forskellige familier.
Men tweed fås i mange former og med mange forskellige mønstre. Ternede eller med sildebensmønster. Og sågar uden mønster.
ATTACHEMAPPEN? NY STORHEDSTID?
Der var engang, hvor kontorarbejde var ensbetydende med store papirmængder i pap-chartekker. Rapporter, regnskaber og vigtige breve, der skulle transporteres fra kontor til kontor. Og måske endda en gang imellem med hjem, når timerne på kontoret ikke slog til.
Dét har moderne it-teknologi vendt op og ned på. Og de senere år er det små tynde mapper til vores bærbare computere eller vores iPads, der har vundet indpas.
Men attachemappen kunne noget andet end bare at transportere papir. Den kunne også udstråle magt og kompetence. Med en attachemappe var man virkelig noget ved musikken. Den er også yderst velegnet til at give den bærbare et sikkert hjem. Så måske den fortjener et comeback?