Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Julegaver byttes til d. 31. januar 2025
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Julegaver byttes til d. 31. januar 2025

Dansk rom-eventyr i Pandrup

Det hele startede faktisk på et køkkenbord i en toværelses lejlighed i torvegade på Christianshavn. I dag er Skotlander et af de mest succesrige danske brands, der nyder stor anerkendelse både herhjemme og internationalt. Og det bygger på en stor passion for de ædle dråber. Af Claus Vesterager Martinus foto: Alexandru Barbu
Dansk rom-eventyr
Anders og Titte Skotlander droppede velbetalte tv-job for at kaste sig over produktion af dansk rom.

Tilbage i de gode gamle dage var de forskellige typer af brændevin stærkt geografisk afgrænset. Whisky kom fra Skotland. Til nød fra Irland. Cognac stammer naturligvis fra Frankrig. Herhjemme forædlede vi kartofler og korn til snaps. Rom var derimod noget, vi forbandt med de varmere himmelstrøg under den caribiske sol og Mellemamerika.

Men faktisk kan vores køligere danske klima tilføre rom noget ganske særligt, som det ikke rigtigt er muligt at opnå i Jamaica, Honduras eller De Amerikanske Jomfruøer. Og lige netop dét forhold, at gæringsprocessen i et køligere kystklima som det danske tager væsentligt længere tid, er med til at frigive smagsnuancer, som gør dansk rom til noget særligt. Noget, som for Anders og Titte Skotlander har udløst adskillige guldmedaljer ved konkurrencer rundt om i verden.

Den internationale anerkendelse var lige dén ’døråbner’, der var nødvendig, for at også danskerne accepterede, at en kvalitetsrom også kunne produceres i den lille nordjyske by Pandrup.

Dansk rom-eventyr
Skotlander-rom på fad i en gammel bunker i Nordjylland.

Det startede på køkkenbordet

“Men det hele startede faktisk i København, hvor kæresten og jeg boede i en lille toværelses lejlighed på Christianshavn. Det var tilbage 2014. Vi havde været på sommerferie i Blokhus, hvor vi en aften nød smagen af en god rom. Vi var enige om, at den kunne noget. ’Det må vi prøve at lave selv’, sagde vi til hinanden,” fortæller Anders Skotlander.

Hjemme igen startede eksperimenterne på køkkenbordet. Efter et halvt års tid havde de faktisk nået et resultat, som de var mere end almindeligt tilfredse med. Derfor startede de en lille produktion op i et lejet kælderlokale i Strandgade 32. Og en dag i starten af 2015 dukkede en fragtmand op med de første 1.000 flasker, som fyldte godt op i den lille lejlighed.

“Der var romflasker over det hele. I stuen, i køkkenet og i soveværelset. Det var faktisk først der, vi spurgte os selv, hvordan vi fik solgt vores rom. Men som Titte sagde: ’Det er jo ikke så mange flasker, så i værste fald drikker vi dem bare selv’!”

Men sådan kom det ikke til at gå. ”Vi havde jo læst os til, at der rundt om i verden var rom-festivaler og konkurrencer. Så vi sendte tre flasker til alle sammen. Miami, London og Berlin. De fik alle vores rom til blindsmagstests. Og så gik der rigtig lang tid, hvor vi intet hørte. Lige indtil en dag, hvor vi fik en mail fra Miami, der fortalte, at vi havde vundet en guldmedalje for vores lyse rom. Ovenikøbet i en blindsmagningstest, hvor kun den bedste fik medalje.”

Det var dén ’døråbner’, som Anders og Titte Skotlander havde brug for. For indtil da havde både vinforhandlere, barer og restauranter været tilbageholdende med at inkorporere den danske rom på drinkskortet. “Her gik det for alvor op for os, at dét at producere god rom kun var tyve procent af arbejdet. Resten handler om marketing og forretning.”

Dansk rom-eventyr
Skotlander producerer en række forskellige rom- og gintyper.

Skippede velbetalte tv-job

Indtil da havde både Anders og Titte Skotlander haft velbetalte job i den danske tv- og medieverden som tv-producere. Titte Skotlander har arbejdet med på store produktioner som Masterchef og X-Factor, mens Anders Skotlander hovedsagelig producerede film og tv-reklamer.

“Men vi satsede og sagde vores job op. Flyttede til Nordjylland og fik stablet produktionen på benene i lokaler, der var mere velegnede end kælderen i Strandgade. Det var en god beslutning. For i dag har vi skabt en god forretning, hvor vi har opbygget et godt forhandlernet herhjemme. Samtidig har rigtig mange restauranter og hotelkæder taget vores rom til sig.”

Fra den første spæde begyndelse på Christianshavn har Skotlander-brandet udviklet sig. Rom er naturligvis ’blot’ en fermentering af sukkerrør eller melasse, der destilleres til en brændevin, hvorefter den lagres på egetræstønder. Men det er lidt af en videnskab at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke gør. I dag producerer Skotlander en bred vifte af forskellige slags rom, der spænder fra den mørke rom Great Dane i forskellige variationer over lys rom til forskellige specialdestillationer.

“Rom udvikler sig forskelligt, alt efter om den lagres i store eller små tønder. Eller om der er tale om tønder af amerikansk egetræ eller tønder, der har været brugt i sherry-produktionen i Spanien. Vi har ganske enkelt prøvet os frem. Det har været en proces, der har krævet masser af tid, kærlighed og masser af krydsede fingre.”

Gennem de sidste 10 år har Anders og Titte Skotlander forædlet deres rom – og fundet ud af, hvad der virker bedst. “Vi vil jo ikke bare skrue op for temperaturen i lagerhallen for at efterligne den vestindiske rom. Hvorfor gøre noget, som de er så gode til i forvejen? Vi vil hellere skrue op for kvaliteten og producere en rom, der smager af mere og giver en større oplevelse.”

Skibs- og bunker-rom

Derfor har de for eksempel sendt deres rom ud med skonnerten Mira. Fire tønder rom blev installeret ombord og sejlet flere tusinde sømil ud på verdenshavene, hvor den skvulpede rundt i gamle egetræsfade, der tidligere havde rummet sherry. “Det var lidt af en prøvelse med de forskellige myndigheder. Både SKAT, Søfarts- og fødevarestyrelsen og sågar brandmyndighederne var inde over. Grundlæggende var de vist mest bekymrede for, hvad der ville ske ved en kollision, hvor 400 liter god rom blev blandet op med Øresund.”

Men tilladelserne kom i hus. Og eksperimentet gav pote. Måske fordi rommen konstant var i kontakt med egetræet. Måske fordi temperatursvingningerne ombord udviklede rommen på en anden måde.

“Men det blev en helt anderledes rom, som skulle have lagret i endnu flere år på landjorden for at nå samme resultat. De 750 flasker var solgt på forhånd, så det er en succes, vi har gentaget.”

Et andet initiativ har været muligheden for at lagre deres rom i en gammel bunker fra anden verdenskrig. Her er temperaturen konstant 12 grader. Så det er en helt anden lagringsproces end i Vestindien. “Derude kan de gære sukkersaften eller melassen på to-tre dage. I vores klima tager det op til fire uger, inden gæringen er færdig. Men det giver noget helt andet til rommen. Jeg plejer at sammenligne det med dét at bage brød. Du kan bruge masser af gær og bage et brød i løbet af en times tid. Men med langtidshævning og surdej får du et brød med bedre smag, der har en længere holdbarhed. Sådan er det også med vores rom.”

Anders og Titte har formået at skabe en dansk romproduktion på internationalt niveau. Det beviser de mange bronze -, sølv- og guldmedaljer, de har vundet i de sidste 9-10 år. Og de har skabt en rom, der er meget anderledes end de – med Anders Skotlanders ord – sukkersødede caribiske romtyper. Selv målt op mod et populært brand som Ron Zacapa er rommen fra Pandrup mere nuanceret i smagen. Rummer større dybde. Deres er måske for de lidt nørdede rom-elskere, men lever fint op til Skotlanders motto, der fortæller, at de gerne vil have danskerne til at drikke mindre, men bedre rom.

Skotlanders rom kan findes rundt om i landet hos vinforhandlere, restauranter og hoteller. Og til sommer vil Skotlanders rom være det eneste brand, man kan finde på Roskilde Festival.