KAUFMANN på flaske
Da Axel Kaufmann grundlagde sin herretøjsforretning i starten af 1908, lagde han og hans kone også de første frø i jorden til deres egen personlige have. Ligesom virksomhedens hovedsæde ligger haven i Aarhus den dag i dag, hvor den vedligeholdes og fornys af yngre generationer. I et nyt samarbejde med Aarhus-destilleriet Njord har den gamle have nu leveret skud og blomster til en helt særlig gin, der hylder den lange Kaufmann-arv.
Af journalist Pernille Kaufmann. Foto: Courtesy of Njord Distilleries.
Fire generationer af den samme familie har nu varetaget herretøjsvirksomheden Kaufmann gennem mere end 100 år. Det siger sig selv, at der sker mange udviklinger i løbet af så mange år. Forskellige personligheder passerer igennem, nye livsomstændigheder opstår, tøjmoder kommer og går, men den gamle Kaufmann-ånd bevares: Traditionerne tilpasser sig tidsånden, men ændrer sig aldrig grundlæggende. En af disse traditioner er familiens præference for gin – hvorfor gin & tonic altid har været firmaets signaturdrink.
Gin & tonic er en klassisk drik, som er enkel men elegant, og som dermed går hånd i hånd med Kaufmanns ånd. Ligesom firmaet ikke står stille, smager en gin & tonic aldrig helt ens. Også dén kan udvikle sig med tiden og genopstå i atter nye smagsnuancer. Dette er netop filosofien bag Aarhus-destilleriet Njord, som blev grundlagt for ti år siden af Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen, og som i dag har til huse på den aarhusianske Sydhavn – ikke langt fra, hvor Kaufmanns produktion blev etableret i 1908. Det slog derfor gnister, da den yngste Kaufmann-generation kontaktede destilleriet tidligere på året med ønsket om at lave en særlig Kaufmann-gin.
Njord er ellers bestemt ikke en virksomhed, som er kendt for at sige ja til at producere private label-gin.
“Simpelthen fordi det, der oftest ønskes, er en ordinær og anonym gin, der blot får påklistret en speciel etiket med et firmanavn. Det ønsker vi som regel ikke at være med til,” fortæller den ene af Njord Gins to grundlæggere, Lars Toke Graugaard, og fortsætter:
“Men ingen regel uden undtagelser. Som når nogen har en speciel historie, de vil fortælle. Eller de præsenterer os for nogle ideer om smagsnuancer, som er en del af virksomhedens DNA.”
Dét var netop tilfældet med Kaufmanns forespørgsel, der udsprang af en hundrede år lang kærlighed til gin & tonics og en drøm om at skabe en personlig gin, som afspejler firmaets historie. Straks var det tydeligt, at det aarhusianske destilleri Njord havde den helt rigtige energi og knowhow til at opfylde denne drøm.
Njord er kendt for at skabe gin helt fra bunden med urter og blomster fra den danske natur. Da de hørte om Kaufmannhaven tæt på destilleriet, hvor der stadig står urter, træer og blomster, som den gamle Axel Kaufmann plantede i starten af 1900-tallet, vidste de straks, hvor smagsnoterne til Kaufmann x Njord-ginnen skulle komme fra.
Njord Gin
Da Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen mødte hinanden under deres studier på Aarhus Universitet, var det i første omgang det faglige og festerne, der bragte dem sammen. Men med tiden udviklede de en fælles passion for gin. På det tidspunkt oplevede de, at selvom der fandtes forskellige ginbrands på markedet, smagte de alle stort set ens, og ingen af dem var danske. Gin var et destillat baseret på korn tilsat smag af enebær og få andre traditionelle urter.
“Da tanken om at lave vores egen gin opstod, tog vi ud i naturen og fandt urter og bær. Og så stod vi hjemme i køkkenet og trak smagen ud med vodka. En slags ’compound gin’ om man vil. Det var det første forsøg på at udforske ginnens verden,” fortæller Troels Præst Andersen.
I dag har gin-entusiasmen hos de to venner udviklet sig fra fritidshobby til fuldtidsjob og egen virksomhed. Destilleriet Njord ligger nu i et gammelt pumpehus på Kalkværksvej i Aarhus’ Sydhavn, og i hallen, hvor pumperne før stod, står nu Frau Müller: nemlig Njords destillationsudstyr. Udstyret består af en specialfremstillet kobberkuppel med kolonnedestillator og en dampinfusionskurv, der opfanger de fine smagsnuancer fra urter, bær og blomster. Desuden en vakuumdestillator, der bruges til de mange smagstests i lille skala. Legen med naturens smage og aromaer er ganske enkelt det, som har vennernes interesse og primære fokus.
“Vi har altid eksperimenteret med mange forskellige og utraditionelle urter, bær og blomster. Helt fra begyndelsen eksperimenterede vi med smagsgivere som skovmærke, rønnebær, hybenrose og sukkertang, som vi stadig benytter os af i dag. Og både dengang som nu baserede vi nogle af vores ginner på destillater lavet af for eksempel kartoffel, som man kender fra gamle danske snapsetyper, og på bygmalt, som man kender fra whisky,” siger Lars Toke Graugaard.
Hos Njord er det essentielt, at ginnen tager afsæt i den lokale og regionale natur og tager smag af det sted, hvor den kommer fra. Kendetegnet for Njords ginner er derfor smagsnuancer, der er lidt mere komplekse og utraditionelle end hos mange af de store, kendte ginbrands. Njord retter sig altså mod kunder, der ikke kun vil have en læskende drik, men som sætter pris på intense smagsoplevelser. “Men vores mål er naturligvis, at tre ud af fire også bliver glade for dét, de smager,” tilføjer Lars Toke Graugaard.
Kaufmanns urter
I foråret, da den gamle Kaufmann-have stod i blomstrende flor, var de to stiftere af Njord ude for at plukke de skud og blomster, som skulle give Kaufmann x Njord-ginnen sin smag. Her fandt de blandt andet en gammel rabarbersort, æble- og kirsebærtræer, gran og skud fra det helt særlige træ Ginkgo biloba. Med denne høst tog de tilbage til destilleriet på Sydhavnen og begyndte at eksperimentere.
Ginnen skulle – som firmaets stil – være grundlæggende klassisk, men med et moderne tvist. Hovedingrediensen er naturligvis stadig enebær, som loven foreskriver, mens høsten fra Kaufmann-haven giver smagen blomstrede nuancer. Om samarbejdet fortæller Lars Toke Graugaard:
“Sammen har vi skabt en gin, hvor der i destillationen blandt andet er brugt blomster fra både havens æble- og kirsebærtræer, der er med til at give fine florale og sødmefulde noter. Men ikke for voldsomt, da Kaufmann også står for en klassisk stil. Allermest interessant er måske de friske skud fra Ginkgo biloba-træet, der er med til at tilføre en elegant forårsfrisk urtethed til smagen.”
Ginnen Kaufmann x Njord er ånden af Kaufmann tappet på flaske.
Det er en eksklusiv gin, som kun eksisterer i 329 flasker.