Verdens bedste whisky er fynsk
Det er ikke nemt at sætte ord på smagen af whisky. Smag kan som bekendt ikke diskuteres. Enten er det et lidt besværligt bekendtskab. Eller også er de gyldne dråber evigt saliggørende. Og for dem, der elsker ’livets vand’, ja, så er Mosgaard Destilleri på Tanghavevej lidt uden for den sydfynske by Oure en lille bid af himmeriget.
I næsten ti år har master distiller Jes Mosgaard her arbejdet ihærdigt på at forfine såvel smagen som farven på den single malt whisky, som han i dag producerer næsten 15.000 flasker om året af. Resultatet er ikke til at tage fejl af. Det er noget nær perfekt. Faktisk så perfekt, at hans Moscatel Single Malt Whisky i år blev kåret til verdens bedste ’Small Batch Single Malt Whisky’. Og der er virkelig tale om en lille produktion. For whiskyen er lagret i quarter casks – små fade, der blot rummer 64 liter.
Det er en whisky, der har fine smagsnuancer, der adskiller den fra dens skotske højlandsbrødre og søstre. Her er der smagstoner af sukkerrør og karamel over peber, anis og lime til mynte og fedmen fra paranødder. Ovenikøbet rummer den en svag salt undertone, der skyldes, at whiskyen er lagret i Moscatel-sherryfade, der stammer fra et område tæt på Atlanterhavet.
Netop de fade, som whiskyen lagres på, er helt afgørende for den whisky, der tappes på flaskerne, fortæller Anne Mosgaard, der sidste år er trådt ind familiefirmaet som administrativ leder: “Der, hvor vi forsøger at skille os ud, er netop vores evne til at finde frem til bedste egetræsfade i sherry-området i det sydlige Spanien. Det er lidt af en udfordring. Vi er jo en lille producent, der kæmper med de store whiskydestillerier rundtom i verden, der også er på jagt efter de bedste egetræsfade. Men min far, Jes, har opbygget et godt netværk i området, hvor vi køber fadene fra mange af de mindre sherryvingårde.”
Det er sherryfadene, der er med til at give whiskyen dens distinkte farve og smag. “Det er her, vi forsøger at skille os ud fra mængden. Vi skaber whisky, som rummer både sødme og frugtagtige smagsnuancer. Men altid velafbalanceret. Og i hvert fald en whisky, der også på det internationale marked vinder genklang,” fortæller Anne Mosgaard og fortsætter: “En del af vores succes handler også om, at vi tør eksperimentere for at skabe fin whisky med spændende smagstoner. Måske starter lagringen efter de første 10-14 dages gæring og den efterfølgende dobbeltdestillering i egetræsfade fra Moscatel, men omhældes i løbet af processen til et egetræsfad, der har været brugt til bourbon eller sherry med en anden druesort for at styrke bestemte smagsnoter.”
Når Mosgaard Whisky efter seks års lagring er klar til at blive tappet på flasker, har den opnået lige netop den kvalitet, der har gjort den til et hit blandt whisky-connaisseurs i såvel ind- som udland. “Det er i hvert fald betegnende, at de priser, vi har vundet ved internationale smagskonkurrencer, er sket i konkurrence med whiskyer, der har været lagret i 12 år eller mere.”
Startede med gin
Jes Mosgaard har altid interesseret sig for de processer, der er nødvendige for at skabe en god whisky. Ja, faktisk har han været hele spektret igennem: fra ølbrygning og vin over gin til nu i dag at destillere byg til single malt-whiskyer, der har vundet mange internationale priser. “Gin var et trin på vejen frem mod whisky,” fortæller Anne Mosgaard og fortsætter: “Vi producerer stadig en fin gin med forskellige smagsnuancer. Men for min far var det nok mest for at kunne finansiere whiskyproduktionen. Det er her, hans store interesse ligger. Og fascinationen og kærligheden til håndværket har ført til, at vores whisky i dag vinder fine priser.”
Whisky er som cognac ikke bundet til en bestemt geografisk egn. Naturligvis er der mange, der umiddelbart forbinder whisky med Skotland eller til nød Irland. Men det eneste krav er, at der er tale om en alkoholisk drik, der skal have en alkoholprocent på mindst 40, og at den har været lagret i minimum tre år. Måske er det derfor, at det for nogen har været lidt af en udfordring at acceptere, at dansk whisky i dag har en så høj kvalitet, som tilfældet er. “Men vi er hjulpet godt på vej af et stabilt hjemmemarked med masser af loyale kunder. Desuden har vi de sidste 10-15 år set et stort antal mikrodestillerier skyde op rundtom i landet. Ikke mindst har dansk gin vundet indpas, og en del andre destillerier som eksempels Stauning og Thy har lige som os haft succes med at skabe fin whisky,” slutter Anne Mosgaard.
I de kommende år vil Mosgaard Whisky fortsætte sin rejse med en endnu større fokus på eksport – og ikke mindst single cask-whisky, hvor whiskyen stammer for et enkelt egetræsfad. Men den eksperimenterende tilgang til whiskyproduktionen og den dybe respekt for de processer, der ender med de gyldne dråber, vil der ikke blive givet køb på.