END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499*
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

David Beckham - Big Business

Han satte gang i en ny trend, da han i 2007 rejste til usa for at spille i den amerikanske liga for La Galaxy. Umiddelbart set var det et skridt ned ad rangstigen. Men det var med velberåd hu, at David Beckham for en tid droppede europæisk fodbold. Det løftede ganske enkelt soccer til nye højder. Og skabte fundamentet for hans personlige forretninger. Han sætter stadig sit fodaftryk i fodboldens verden. Af Claus Vesterager Martinus Foto: Getty Images
David Beckham - Big Business

Der er et før og et efter. For inden David Beckham, 48, rejste fra Real Madrid til LA Galaxy, var europæisk fod­bold – eller soccer, som det kaldes på de breddegrader – en støvet affære, der på ingen måde kunne måle sig med Europa. Hverken sportsligt eller økonomisk. Den amerikanske MLS-liga blev tit beskrevet som stedet, hvor europæiske stjerner i deres karrieres efterår drog hen for den sidste store løncheck.

Men da Beckham efter 98 kampe, 18 mål og 42 assists vendte til­bage til Europa, havde han formået at sætte gang i en udvikling, der havde gjort soccer til en guldrandet forretning for de amerikanske klubber. Sportsligt var han måske lige det pust, der skulle til for at hæve amerikansk fodbold til et internationalt niveau. Om det er Beckhams fortjeneste alene skal være usagt. Men USA er nu i praksis fast deltager ved VM. Altså bortset fra en misset kvalifika­tion i 2018.

David Beckham - Big Business
David Beckham er sammen med hustruen, Victoria Beckham, god næsten én milliard dollars.

Beckham-reglen

På de amerikanske fodboldstadioner satte David Beckham tilbage i 2007 fuld turbo på en udvikling, hvor der bliver investeret massivt i de forskellige klubber i Major League Soccer. I dag er der i snit mere end 20.000 tilskuere til hver kamp i sæsonen. Og klubben Atlanta lukker ovenikøbet mere end 50.000 fans ind gennem tælle­apparaterne til hver kamp. Det betyder også, at holdenes værdi er kraftigt forøget. I gennemsnit er et MLS-hold ifølge Forbes om­kring to milliarder kroner værd.

Men det er naturligvis en udvikling, der er sket på en noget pauver baggrund. Ikke mindst fordi den amerikanske liga tilbage i 1996 indførte et lønloft. En slags finansiel fairplay-regel, der betød, at klubberne ikke måtte betale spillerne de samme astrono­miske summer, som vi har været vidne til i Europa.

Men da David Beckham i 2007 skrev kontrakt med LA Galaxy, blev der skudt hul i loftet. For nu fik klubberne med den såkaldte Designated Player Rule mulighed for at købe tre spillere, der ikke skulle regnes med under lønloftet.

Den første, der fik glæde af reglen, var netop David Beckham. Det var uden tvivl et stort skridt nedad rent niveaumæssigt, og derfor skulle man tro, at det var en stor lønpakke til englænderen, der lokkede. Det var der også – absolut. Med en løn på 6,5 millio­ner dollars om året blev han den bedst betalte spiller i MLS, men det var ikke i nærheden af det samme grundløn, som han tjente i Real Madrid.

David Beckham - Big Business
David Beckham har gennem årene udsmykket sin krop med hele 67 forskellige tatoveringer.

Til gengæld fik han indført nogle klausuler og købsoptioner i sin kontrakt med LA Galaxy, der forgyldte ham, og som i fremtiden kunne komme ham til gode – og det er i den grad sket.

I kontrakten fik David Beckham indført, at han også fik en bid af kagen, hvad angik merchandise salg, billetter, mad og drikke til kampe samt andre sponsoraftaler i MLS.

Det var med til at øge hans indtjening ganske betragteligt.

Ifølge PLBOLD.dk tjente David Beckham i sin tid i LA Galaxy i omegnen af 255 millioner dollars – eller hvad der svarer til en årsløn på 50 millioner dollars. Det gjorde ham til verdens bedst be­talte fodboldspiller. Dengang. Den rekord har både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo for længst skudt i sænk.

Genistregen

Men Beckham var smartere end som så. En anden genialitet i kon­trakten gav ham nemlig en yderst lukrativ mulighed for at købe en MLS-klub til en meget lav værdi.

Og da han endelig stillede fodboldstøvlerne på hylden – efter at have være udlejet i to sæsoner til AC Milan og én sæson i Paris Saint-Germain – vendte han tilbage til USA og købte et MLS-franchise for bare 25 millioner dollars. Det blev til Inter Miami CF, som han sammen med en række andre investorer etablerede i 2014.

Af forskellige årsager trak det ud med at få en MLS-godken­delse i hus, så klubben kunne først spille sin premierekamp i 2020.

David Beckham - Big Business
1. David Beckham er ofte VIP-gæst ved formel 1-løb rundtom i verden. Her med Christian Horner fra Red Bull-teamet. 2. Han spillede en afgørende rolle, da Inter Miami CF skrev kontrakt med Lionel Messi.

Trak Lionel Messi til USA

David Beckham fik for alvor sat gang i Major League Soccer. Og i de kommende år spillede flere europæiske stjernespillere i den ame­rikanske liga. Det var navne som Thierry Henry, Robbie Keane, Zlatan Ibrahimović, Sebastian Giovinco, David Villa, Kaka, Wayne Rooney, Bastian Schweinsteiger, Frank Lampard, Steven Gerrard og Didier Drogba.

Men det helt store scoop leverede David Beckham, da Inter Miami CF i sommer kunne præsentere ingen ringere end Lionel Messi som klubbens nyeste investering. Hvor dybt klubben skulle grave i skattekisten for at få råd til en af verdens bedste fodbold­spillere, vides ikke præcist. Men avisen Miami Herald har luftet et beløb på mellem 870 millioner kroner og lidt over én milliard.

Til gengæld har Messi ikke fået samme mulighed som Beck­ham for med tiden at købe sin egen klub. Men en anden lukrativ passus i kontrakten giver Messi ikke alene mulighed for at tjene på klubbens salg af merchandise. Han får desuden procenter af en guldrandet tv-streamingaftale mellem MLS og Apple, der blev indgået sidste år. En aftale til en værdi af 17 milliarder kroner.

En forholdsvis simpel passus i Beckhams 2007-kontrakt med LA Galaxy viste sig altså at blive en økonomisk genialitet. Ikke at han mangler penge. Hans personlige formue estimeres til at ligge på omkring 450 millioner dollars. Hertil kommer en årlig indtægt på ca. 50 millioner. Nogenlunde samme niveau ligger hans hustru på: Victoria Beckham aka Posh Spice har en nettoformue på ca. 400 millioner, så parret kommer næppe til at savne smør på brødet.

David Beckham - Big Business
David Beckham og hustruen Victoria har med stor succes skabt nye karrierer i forretningslivet.

Mr. Big Business

Da David Beckham i 2013 spillede sin sidste kamp for Paris Saint-Germain havde han skabt et af de bedste brands omkring sig selv. Et brand, der blev det perfekte afsæt for en post-fodboldkarriere i forretningsverdenen.

Der er ikke den reklameaftale med Beckham, der ikke bliver til en lille nyhed i alverdens nyhedsmedier. Hans meritter på fod­boldbanen har sat så dybe spor, at fansene især i England tilgiver alt – og ikke mindst fortsætter de med at købe de produkter, som han selv og hustruen, Victoria, selv producerer eller har reklame­aftaler med.

Selv under sin aktive karriere var han en populær reklamesøj­le. Allerede i 1997 indgik han reklameaftale med Brylcreem, der indbragte den dengang 22-årige den svimlende sum af fire millio­ner pund. Det svarede til næsten 45 millioner danske kroner.

Ikke dårligt for en ung fodboldspiller, der blev født i det nord­østlige London i foråret 1975. Forældrene – køkkenmontøren David Edward Beckham og frisøren Sandra West – havde næppe i deres vildeste fantasi kunnet forestille sig den popularitet og rig­dom, deres søn ville opnå.

Men de har spillet en vital rolle i hans karriereveje. Først og fremmest var forældrene fanatiske Manchester United-fans, der ofte rejste de 320 km fra Leytonstone i det nordøstlige London til Old Trafford for at se kampene. Det såede den samme kærlighed for den nordengelske klub i David Beckham.

I dag fremstår David Beckham som et metroseksuelt modeikon, der har aftaler med en række globale brands som eksempelvis H&M, Pepsi, Armani, Gillette og Tudor-ure. Og naturligvis Adidas, som han hjalp til at lande et partnerskab med Major League Soccer, da han i 2007 skiftede til LA Galaxy. Alene i 2021 betød indtægterne fra disse aftaler, at der stille og roligt flød godt 20 millioner dollars ind på kontoen.

I 2014 lancerede Beckham sit eget firma, DB Ventures, som håndterer det meste af hans karriere efter fodbold. Dette inklude­rer aftalerne med Adidas, Tudor-urmærket og hans eget whiskymærke, Haig Club.

Han har også investeret i forskellige virksomheder, herunder en andel i Major League Soccer-holdet Inter Miami CF gennem sit investeringsselskab Beckham Brand Holdings.

Beckham har investeret i en række forretningsforetagender, herunder Guild Esports, en UK-baseret e-sportsorganisation, der blev børsnoteret i 2020 – han fungerer som medejer og direktør for virksomheden.

Derudover har han investeret i tech-startups som Zenga og MyFitnessPal samt i gastronomien med åbningen af en restaurant i Londons Mayfair-distrikt.

Han var med til at stifte produktionsselskabet Studio 99, som skaber indhold på tværs af forskellige platforme, herunder sociale medier, tv og film.

I 2020 lancerede Beckham sin egen linje af plejeprodukter kaldet House 99. Linjen omfatter en række produkter såsom hår­pleje, hudpleje og skægplejeartikler og sælges gennem forskellige forhandlere og online.

Ikke underligt at han sammen med Victoria Beckhams tøjdesign og modelkarriere efterhånden har opbygget en personlig formue, der nærmer sig én milliard dollars – eller knap syv mil­liarder danske kroner. Til sammenligning har den britiske kong Charles III en personlig formue på ’blot’ 750 millioner dollars eller 5,1 milliarder kroner.

Millionerne ruller

Men hvad bruger en eks-fodboldstjerne sine penge på? For Beck­ham handler det naturligvis om de klassiske dyder: fast ejendom!

Det dyreste hus er deres London-residens i nærheden af Holland Park, der er estimeret til en pris på omkring 255 millioner kroner. Men når vejrliget i London bliver for trist, kan han og familien jo tage til en af hans to boliger i Dubai. Parret ejer nemlig både en lejlighed i verdens højeste skyskraber, Burj Khalifa, og en villa i den træformede Palm Jumeirah, der er kendt for sine overdådige hoteller, fornemme højhuse med lejligheder og internationale restauranter i den dyre ende.

Og når han passer forretningerne i forbindelse med Inter Miami CF, ja, så kan han overnatte i sin egen penthouselejlighed.

En anden passion er memorabilia. Han køber især ’ting’, der har tilknytning til Elvis Presley. Han har hele rum i sine boliger, der er helliget Elvis-nips og -kostumer. En anden hobby er hans samling sjældne smykker. Ofte køber han specialfremstillede smykker for hundredtusindvis af dollars. Og tit som gaver til familie og venner.

Sammen med Victoria Beckham har han desuden opbygget en anseelig kunstsamling. Hele samlingen er skabt med et ’kærlig­hedstema’ og inkluderer ifølge britiske medier malerier, portrætter og skulpturer af Damien Hirst, Tracey Emin og Banksy.

Artnet rapporterede, at Beckham i 2014 betalte 780.000 dollars for et bestilt maleri med titlen Daddy's Girl som fødselsdagsgave til sin datter, Harper.

En anden ’hobby’ er hans tatoveringer, der også har kostet ham en net sum. Ifølge Men's Health har Beckham mere end 67 tatove­ringer. Han har helt dækket begge sine arme, og han har også blæk på nakke, ryg, bryst, ribben og endda hånden.

Og så giver det næsten sig selv, at han er godt kørende. I gara­gen holder der både Lamborghinier, Rolls-Royce, Bentley og sågar en Aston Martin V8 Vantage X-pack Volante.

Men alt taget i betragtning er det beckhamske after life stadig dybt forankret i fodboldens verden. Med Inter Miami CF er soccer i Amerika for alvor på vej til at gøre sig gældende i en verden, der hidtil har været domineret af de store europæiske klubber.

Det kan gå hen og blive David Beckhams helt store eftermæle.