Polo St. Moritz, Schweiz
I den sydøstligste del af Schweiz ligger kanton Graubünden. Det siger måske ikke de fleste alverden. Men falder talen på den lille alpine landsby St. Moritz, ja, så begynder en lille klokke måske at ringe. For i mere end 160 år har denne lille by med knap 5.000 fastboende indbyggere været et af vintersportens faste holdepunkter. Faktisk har Vinter- OL været afholdt her hele to gange, nemlig i 1928 og i 1948.
Men faktisk er det måske vinterhalvårets mange – og dyre – vinterpelse og diamanter, der glimter om kap med snekrystallerne på bjergskråningerne. St. Moritz har i årtier været samlingspunktet for verdens absolutte elite med skisport som fast omdrejningspunkt. Her ligger skihytter til 100 millioner kroner, femstjernede hoteller, hvor en enkelt overnatning snildt sniger sig op over de 10.000 kroner per nat. Hvert år lander mere end 10.000 privatfly med kongelige og Hollywoodstjerner i den lille lokale lufthavn. Mink og Ferrarier er hverdagskost. Og bybilledet præges – naturligvis fristes man til at sige – af store internationale brands som Gucci, Cartier og Armani.
Det er slet og ret toppen af poppen. En lille solbeskinnet plet med over 320 solskinsdage om året. Ikke underligt, at de ni bjerge omkring Engadine-dalen er et yndet skisportssted. Men St. Moritz byder på andet end langrend og slalom. Byen lægger nemlig også landskab til andre sportsgrene.
Snepolo på den frosne sø
Nogle af byens mest underholdende aktiviteter udspiller sig på den frosne sø, der ligger for foden af de bjerge, der lægger sne til skiløbet. Der er fuldblodsvæddeløb på is og ikke mindst det såkaldte skijøring, en olympisk disciplin tilbage i 1928, hvor jockyen står på ski efter hesten. Denne event har været fast tilbagevendende siden 1906, hvor 13 herrer lavede et 10 kilometer langt kapløb på ski, trukket af hver sin galopperende fuldblodshest.
Men et af de helt store højdepunkter i St. Moritz er mesterskaberne i snepolo. Til lejligheden er søen ryddet for sne og forsynet med tilskuerpladser.
Polohestene er skoet med særlige sko med vintersåler og hager for ikke at glide, når jagten går efter den orange bold, der gerne skal ende mellem målstolperne, og spillerne er blandt verdens bedste og kommer fra hele verden. Disse såkaldte white turf-begivenheder tiltrækker et eksklusivt publikum, der er pelse i hobetal og kendte ansigter, og den dyre champagne flyder frit i de dage sidst i januar måned, hvor de celebre events afvikles.
Snepoloturneringen tiltrækker hvert år omkring 25.000 tilskuere over de tre dage, begivenheden foregår. Mange vandrer stille rundt om søen. Andre spiser, lytter til musik eller nøjes med champagnen. “Det er stedet, man skal være. Og stedet, hvor man bliver set,” fortæller Markus Berger, der er talsmand for det schweiziske turistkontor, til New York Times og tilføjer: “For mange er det ligesom en klassejubilæumsfest.”
Men måske er det en begivenhed, der har set bedre tider. For også i Schweiz sniger klimaforandringerne sig ind på de traditionelle vintersportssteder. I januar 2024 måtte arrangørerne aflyse selve poloturneringen, da usædvanligt høje temperaturer betød, at isen ikke kunne bære.
Fra det schweiziske turistkontor håber man naturligvis på, at temperaturerne i januar 2025 vil dykke tilstrækkeligt langt ned på termometret, så den traditionelle turnering kan fortsætte. Her sætter man sin lid til, at St. Moritz’ placering i godt 1.800 meters højde er nok til, at klimaforandringer og høje temperaturer ikke vil få samme konsekvenser som i år. ”Vi håber, at det var undtagelsen – og ikke en ’New Normal’,” siger Markus Berger.
Men selvom klimaudfordringerne også har sneget sig ind på livet i St. Moritz, er det næppe slutningen for dette ikoniske vintersportssted. Perioderne med sne og frost kan muligvis forskubbes. For der falder stadig masser af sne i hele området, hvor man fra december til og med marts måned kan forvente en snedybde på omkring 150 cm.
Og ikke mindst vil de legendariske hoteller som eksempelvis Kulm Hotel stadig tiltrække i snesevis af velhavende gæster, der vil mærke historiens vingesus. Her har masser af kendte og kongelige overnattet og dineret på en af de mange restauranter. Navne som Alfred Hitchcock og Charlie Chaplin har jævnligt stået i gæstebøgerne.
St. Moritz er slet og ret en unik alpin feriedestination, hvor dresscoden stadig hedder dress to impress. Både inde og ude.