Berømte ure i takt med tiden

Guld og ædelstene har gennem i årtusinder fascineret mennesket. Det var genstand for beundring og ikke mindst en forholdsvis sikker investering, der bevarede rigdom og indflydelse for eftertiden. Sådan er det også med armbåndsuret. Ikke kun fordi de dyreste og flotteste ure ofte er skabt af såvel ædle metaller som ædelstene. Et særligt ur, der har været båret af en historisk vigtig person, en elsket skuespiller eller måske en af luftfartens pionerer, rummer en historie, som ofte kan mangedoble urets egentlige værdi.
Et ur, som fik et løft, var et særligt værk fra Jaeger-LeCoultre, nemlig Triple Date Moonphase fra 1940'erne, som kunstmaleren Pablo Picasso betragtede som sit favoritur.
Det schweiziske brands historie strækker sig helt tilbage til den lille alpeby Le Sentier, hvor urmageren Antoine Coultre slog sig ned i 1833.

Verdens første herreur
Ofte bliver armbåndsuret beskrevet som mandens eneste smykke. Og dét kan man takke Louis Cartier for. For han skabte i 1904 det første armbåndsur dedikeret til mænd: Cartier Santos. Det bliver også omtalt som historiens første pilotur.
Historien tager sit afsæt i en tid, hvor de store opdagelser og teknologiske tigerspring stod i kø. Ikke mindst menneskets kamp for at ophæve tyngdekraften og bevæge sig gennem luften i sindrige mekaniske konstruktioner. Først i form af luftskibe, siden i flyvemaskiner.
Omkring år 1900 fascinerede en lille brasiliansk mand (han var blot 152 cm høj!) den parisiske befolkning. Alberto Santos-Dumont eksperimenterede i første omgang med små luftskibe fyldt med brint, som han navigerede ind over den franske hovedstad. Han var lidt af en levemand og elskede opmærksomheden, det gav, når han rundede Eiffeltårnet og tøjrede sit luftskib til en lygtepæl for at kunne besøge sine stamsteder.

En af tidens rigmænd havde på det tidspunkt udskrevet en konkurrence, der udlovede en dusør på 100.000 francs til dén, der kunne flyve fra Parc de Saint-Cloud syv-otte kilometer sydvest for Eiffel-tårnet og retur på under 30 minutter.
Den gode Santos-Dumont beklagede sig til Louis Cartier over, at det var umuligt at betjene sit luftskib og samtidig formå at fiske sit klassiske lommeur op af vestelommen for at holde øje med tiden.
Cartier gik i tænkeboks og nogle få uger senere kunne han så præsentere Santos-Dumont for verdens første armbåndsur specifikt designet til mænd. Og med den brasilianske flypioner som ambassadør for herrearmbåndsuret var succesen nærmest uomgængelig.

On the moon
Historier, der knytter sig til et bestemt ur, er næsten altid ensbetydende med, at der rundtomkring i verden er mennesker, der er villige til at betale store summer for at eje det. Eller blot eje et identisk ur. Under alle omstændigheder er det med til at drive priserne op på et leje, hvor der skal mere end en almindelig lønindtægt til for at finansiere købet.
Men drømmene har man da lov at have. Og ét af de ure, der gennem tiderne har tiltrukket sig størst opmærksomhed, er uden tvivl et Omega Speedmaster. Et legendarisk ur, hvis berømmelse stammer fra det faktum, at det har været en tur på månen.

Efter omfattende tests valgte NASA Omega Speedmaster kronografur som det officielle armbåndsur til de astronauter, der blev sendt ud i rummer i Apolloprogrammet. Og det var ikke hvilke som helst prøvelser, som uret blev udsat for: Det skulle fungere upåklageligt og præcist ved såvel høje som lave temperaturer. Eksempelvis skulle uret kunne klare 48 timer ved 71 grader celcius efterfulgt af en periode på 93 grader. Det skulle også bestå en frysetest på fire timer ved minus 18 grader. Hertil kom tryk- og vibrationstest samt langvarig eksponering for akustisk støj. Intet blev overladt til tilfældighederne.
I hemmelighed havde NASA indkøbt en række ure, som alle blev grundigt testet. I sidste ende vandt Omega Speedmaster over ure fra Rolex og Longines.
At Omegas præcisionsur var en værdig vinder blev for alvor slået fast under Apollo 13-missionen i 1970. En defekt ilttank på rumskibet betød, at astronauterne manuelt måtte styre fartøjet tilbage på ret kurs mod jorden. Det krævede, at landingsmodulets raketmotorer skulle tændes i præcis 14 sekunder for at gennemføre kursændringen. Det lykkedes. Og cementerede samtidig Omega Speedmasters position som et virkeligt kvalitetsur.
Turene i rummet har gjort Omega Speedmaster til et af de mest eftertragtede ure i verden. Et ægte astronautur løber op i mange millioner, når de kommer på auktion, mens et nyt replikaur kan erhverves for små 70.000 kr.